Pisna poslanska pobuda v zvezi s prehitevanjem težkih tovornih vozil

Pisno poslansko vprašanje v zvezi z napakami storjenimi na Geodetski upravi Republike Slovenije
02. 06. 2021.
Zahteva za dopolnitev odgovora na pisno poslansko vprašanje v zvezi z Globalnim dogovorom o migracijah
02. 06. 2021.

Na 245,3 kilometra dolgi Avtocesti A1 Šentilj-Sermin oziroma primorski/štajerski avtocesti na osi severovzhod–jugozahod od 15.1.2021 velja prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila težja od 7,5 tone.
Prepoved velja v dnevnem času med 6. in 18. uro, kar je zelo dobro za nemoten pretok lažjih osebnih in gospodarskih vozil.
Prehitevanje je dovoljeno le na odsekih s tremi voznimi pasovi, kjer je le skrajno desni namenjen prav tovrstnemu prehitevanju.

Avtocesta A1 je na prvem mestu po obremenjenosti s tovornim prometom, kar pa ne izključuje enake problematike tudi pri drugi najdaljši avtocesti v Sloveniji A2.
Na 175,5 kilometra dolgi avtocesti A2, oziroma gorenjski/dolenjski avtocesti na osi severozahod-jugovzhod prav tako redno prihaja do motenega pretoka osebnih in gospodarskih vozil zaradi prehitevanja tovornjakov.

V Slovenski nacionalni stranki zato predlagamo, da se na avtocesti A2, za tovorna vozila težja od 7,5 tone, prav tako uvede prepoved prehitevanja v dnevnem času med 6. in 18. uro.

Zmago Jelinčič Plemeniti,
vodja